Dit jaar organiseren Schematherapie Vlaanderen vzw en het Nederlands register Schematherapie voor het eerst samen het jaarlijkse congres met als thema: “Verbinden – Schematherapie als schakel” en dit op 29 september 2017 in Amsterdam.


Je veilig en verbonden voelen met andere mensen is een belangrijke basisbehoefte. Schematherapie helpt mensen op een adequate manier aan deze behoefte te voldoen. Dit is een uitdaging die steeds groter wordt in een maatschappij waarin ondanks allerlei moderne communicatiemiddelen als maar meer mensen zich eenzaam voelen, waarin we bestookt worden met nieuws over oorlogen en aanslagen en waarin wereldleiders kiezen voor polarisatie in plaats van verenigen.
Schematherapie heeft de kracht om via de basisbehoefte van verbinding bruggen te slaan die tot dan toe onbereikbaar bleken. Zij stimuleert psychotherapeuten om het talige te verruimen met non-verbale technieken.
De vaktherapeuten op hun beurt verruimden hun non-verbale strategieën met schematherapie taal.
De forensische en LVB-populatie slaan met schematherapie de brug naar de curatieve GGZ en laten zien dat mensen profiteren van deze aanpak. Jongeren en hun ouders vinden een gezamenlijke taal die ook tussen hen een brug kan slaan.

In drie centrale lezingen willen wij u inspireren met informatie over de groei van schematherapie, de toegenomen evidentie over de werkzaamheid, de samenhang tussen de onderliggende concepten en de behandelstrategieën  het verband tussen hechting en de ontwikkeling van schema’s en modi.
Arnoud Arntz, Marleen Rijkeboer en Guy Bosmans nemen u daartoe graag mee in hun interessante lezingen.
Daarnaast zijn er veel collega’s die u zullen inspireren in de workshops en via live-supervisie.

Nieuw op dit congres is dat u niet alleen via symposia geïnformeerd wordt over de laatste wetenschappelijke bevindingen, maar dat jonge (schematherapie)onderzoekers ook laten zien welke onderzoekvaardigheden zij in huis hebben. Hiervoor kunnen zij beloond worden met de Young Arntz Investigator Award.

Wij hopen u te ontmoeten op een inspirerend en verbindend schematherapie congres!
De schematherapie congrescommissie 2017;
Wouter Stassen, Mieke Boots, Desiree Martius en Odette Brand-de Wilde